Student računalo
Visoka škola Aspira sudjeluje na Shift konferenciji i dodjeljuje stipendiju za studij Računarstva
28. svibnja 2017.
Stipendistica Mia Pavlinović
Aspira dodijelila stipendiju za Računarstvo na SHIFT konferenciji
8. lipnja 2017.

Visokoobrazovani IT stručnjaci lako pronalaze posao

Nikola Dujmović

Jedno od najtraženijih zanimanja danas, ali i sva predviđanja govore da će se tako nastaviti i u budućnosti, su upravo IT stručnjaci.

Hrvatsko tržište rada svake godine dobije mlade visokoobrazovane informatičke stručnjake, ali nažalost, veliki broj njih svoju karijeru potraži u inozemstvu. Neki se odlučuju na odlazak zbog visoke plaće i dobrih uvjeta za rad, dok je drugima izazov obići cijeli svijet i raditi gdje god požele.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje računarska struka konstantno ima najmanji broj ljudi na zavodu, a isto tako spadaju u kategoriju onih koji najkraće čekaju na zaposlenje što ih čini jednim od najpoželjnijih zanimanja.

S obzirom da informatička djelatnost konstantno bilježi tendenciju rasta važno je osigurati najvažniji resurs, a to su kvalitetno educirani ljudi. Izjave brojnih poslodavaca jednoglasno upućuju na probleme u poslu zbog nedostatka kadrova, na velike odljeve i vrlo jasno daju do znanja da posla za buduće programere itekako ima i da jedva čekaju prvu generaciju Aspirinih studenata.

Aspira izvodi stručni program Računarstvo smjer Programsko inženjerstvo na kojem se od prve godine počinje programirati. Studenti će kroz intenzivan rad na konkretnim zadacima, uz puno stručne prakse i radionice sa predavačima s bogatim praktičnim iskustvom po završetku studija moći uspješno odgovoriti na sve izazove na svom poslu, koji po svemu sudeći, čeka na njih.

Nikola Dujmović,  Predsjednik uprave Span d.o.o. :

Trenutno u Hrvatskoj nedostaju tisuće IT stručnjaka, a potražnja za njima konstantno raste. Span u ovoj godini planira zaposliti čak 70 IT stručnjaka. Potrebna nam je agilnost akademskih institucija koje generiraju takve kadrove u pogledu povećavanju upisnih kvota  i prilagođavanju studijskih programa potrebama gospodarstva. Već su i studenti nižih godina s područja računarstva vrlo traženi na tržištu rada i najbolje kompanije ne samo iz Hrvatske već iz cijele Europe se natječu u pogodnostima koje im nude.

Marko Vujasinović (Analyticom), Product Manager:

Marko Vujasinovic

Analyticom je specijalizirana tvrtka za razvoj softvera sa sjedištem u Zagrebu, uredima u Heidelbergu (Njemačka), Dohi (Katar), Rijeci i Splitu. Najmodernije informacijske tehnologije temelj su svih naših proizvoda, bez iznimke, a naši sustavi intenzivno se razvijaju već godinama, te se danas koriste u različitim okruženjima na čak četiri kontinenta. U neprestanoj smo potrazi za vrhunskim IT stručnjacima i programerima zbog konstantnog povećanja prodaje i širenja tržišta naših softverskih proizvoda.

Vedran Vukotić, Regional Director & Product Owner HR Cloud:

Vedran Vukotic

U današnjem umreženom svijetu Split ima odličnu šansu postati jedna od digitalnih metropola. Mnoge firme su prepoznale potencijal i vrlo ambiciozno rastu u našem gradu. Jako je važno da obrazovne institucije sa svojim programima prate taj optimizam i potražnju za dobrim digitalnim stručnjacima.

Hrvatski