Stručna praksa je obvezna za sve redovite studente i obavlja se u informatičkim poduzećima i ustanovama te drugim javnim ili privatnim radnim organizacijama koje se bave djelatnostima sukladnima studijskom programu studija Računarstva. Izvodi se u V. semestru u vremenskom trajanju od 240 sati rada te je uvjet za pristup završnom ispitu. Stručna praksa se obavlja u Hrvatskoj i inozemstvu, u organizacijama s kojima Visoka škola Aspira ima potpisan sporazum o suradnji. Ovakav pristup studiju pruža svim studentima priliku da dobiju stvarni uvid u poslove kojima se žele baviti te im samim time pomaže u formiranju odluka o vlastitoj budućnosti.  Za razliku od drugih, teoriji okrenutih studija, na Aspiri stručna praksa predstavlja temelj razvoja znanja i vještina kroz stvarne situacije, u stvarnom okruženju.

Tijekom prakse studenti će, ovisno o specifičnostima organizacije u kojoj obavljaju praksu, biti direktno uključeni u svakodnevne aktivnosti i problematiku rada, upoznati će se sa specifičnostima administrativnih, rukovodećih i drugih poslova organizacije. Specifične situacije student rješava kroz završni rad pa je na ovaj način stručna praksa  izravno povezana  sa završnim rad, a sam student ima priliku doprinijeti razvoju kvalitete u ustanovi u kojoj odrađuje praksu.

Kao Visoka škola, iznimno smo ponosni što stručna praksa često preraste u  sezonski posao  ili trajno zaposlenje te u životopisu naših studenata predstavlja prvu pravu i kvalitetnu referencu.

Osnovni ciljevi stručne prakse su:

  • povezivanje stečenih teorijskih znanja s profesionalnim iskustvima
  • stjecanje dodatnih vještina iz područja računarstva i drugih djelokruga poslovanja IT i ostalih organizacija u kojima se praksa obavlja
  • iznalaženje teme za diplomski rad
  • stjecanje mogućih preporuka u cilju budućeg zapošljavanja
  • ostvarivanje kontakata i poznanstava u sektoru računarstva
  • stvaranje dobrih radnih navika i priprema studenta za poslovni svijet
  • brisanje barijere koju predstavlja prijelaz iz studenskog u poslovni svijet

Centar za poslovne karijere

Centar za poslovne karijere na Visokoj školi Aspira usko surađuje s poslodavcima, a uspješnost suradnje se očituje brojem ostvarenih studentskih zaposlenja (sezonskih za izvanredne ili stalnih za zaposlene studente). Centar sadrži bazu informacija potrebnu studentima prilikom pisanja životopisa,  molbi, savjete i upute. Centar je također glavna poveznica za Dan karijera koji se održava svake godine gdje studenti imaju priliku predstaviti se najreprezentativnijim poslodavcima iz struke  i dogovoriti stručnu praksu.

Dan karijera

Na Visokoj školi Aspira svake se godine organizira Dan karijera koji je prilika studentima Računarstva da se predstave na najbolji način poslodavcima iz IT tvrtki i tako otvore vrata, prvo za stručnu praksu, zatim kroz rad i zalaganje, za svoje buduće zaposlenje.  Naime, poslodavci koji sudjeluju na Danu karijera ističu da im je to regrutni centar gdje točno znaju na koliko studenata mogu računati za zaposlenje u bliskoj budućnosti. Takav način uvođenja mladih na praksu uistinu mnogo znači studentima, ali i poslodavcima koji na ovaj način lakše dolaze zaposlenika, u čijem formiranju na neki način i sami sudjeluju. Studenti imaju za cilj pokazati se u što boljem svijetlu i ostaviti što snažniji dojam. Poslodavac kad jednom prepozna kvalitetnog djelatnika želi ga i zadržati. Dan karijera omogućuje studentima Računarstva praksu u najvažnijim IT tvrtkama, odnosno priliku da upoznaju njihov način rada, organizaciju posla i ostale aktivnosti koje jednu IT tvrtku čine uspješnom.

Nikola Dujmović

Span d.o.o. , Predsjednik uprave


Trenutno u Hrvatskoj nedostaju tisuće IT stručnjaka, a potražnja za njima konstantno raste. Span u ovoj godini planira zaposliti čak 70 IT stručnjaka. Potrebna nam je agilnost akademskih institucija koje generiraju takve kadrove u pogledu povećavanju upisnih kvota  i prilagođavanju studijskih programa potrebama gospodarstva. Već su i studenti nižih godina s područja računarstva vrlo traženi na tržištu rada i najbolje kompanije ne samo iz Hrvatske već iz cijele Europe se natječu u pogodnostima koje im nude.

Vedran Vukotić

HR Cloud, Regional Director & Product Owner


U današnjem umreženom svijetu Split ima odličnu šansu postati jedna od digitalnih metropola. Mnoge firme su prepoznale potencijal i vrlo ambiciozno rastu u našem gradu. Jako je važno da obrazovne institucije sa svojim programima prate taj optimizam i potražnju za dobrim digitalnim stručnjacima.

Marko Vujasinović

Analyticom, Product Manager


Analyticom je specijalizirana tvrtka za razvoj softvera sa sjedištem u Zagrebu, uredima u Heidelbergu (Njemačka), Dohi (Katar), Rijeci i Splitu. Najmodernije informacijske tehnologije temelj su svih naših proizvoda, bez iznimke, a naši sustavi intenzivno se razvijaju već godinama, te se danas koriste u različitim okruženjima na čak četiri kontinenta. U neprestanoj smo potrazi za vrhunskim IT stručnjacima i programerima zbog konstantnog povećanja prodaje i širenja tržišta naših softverskih proizvoda.
Hrvatski