Okupili se start-up-ovci u sklopu panela “Faks up your start-up!” na Visokoj školi Aspira
26. travnja 2022.
KAKO NAPRAVITI WEB STRANICU? PRIJAVI SE NA BESPLATNI BOOTCAMP #SUMMERCODING!
15. lipnja 2022.

Panel “Isplati li se ljetna praksa u IT-u?”

U ponedjeljak, 16.05.2022., Visoka škola Aspira u suradnji sa Split Tech Cityjem organizirala je panel raspravu pod nazivom „Isplati li se ljetna praksa?“. Raspravu o tome je li dovoljno samo znanje s fakulteta ili se tek uči tijekom prakse, moderirala je Romana Ban, izvršna urednica Split Tech Cityja. Svoje iskustvo i svoju stranu priče isplatili se praksa ili ne, ispričali su Ivona Knaus, Tino Andrijić i Kristian Miličić.

Ivona je završila stručni studij Računarstva na FESB-u, tijekom studija godinu dana je bila na praksi u Littlecode-u, a  trenutno je zaposlena u Bruxellesu kao Junior Application Analyst u tvrtki Euroclear. Osim stručne prakse, Ivona se okušala i u volontiranju, tako da je već nekoliko godina volonterka u Split Tech Cityju.

Tino je​​ direktor i vlasnik tvrtke Totohost, a praksu je odradio u vlastitoj tvrtci! Ovaj 46-godišnjak na obrazovanje se odlučio nešto kasnije nego njegove kolege, preddiplomski stručni studij računarstva na Aspiri završio je prošle godine.

Kristian je student treće godine studija računarstva na Aspiri, a svake akademske godine praksu je obavljao u drugoj tvrtci te na taj način stekao neprocjenjivo iskustvo i poslovne prilike.

Na samom početku rasprave, Romanu je zanimalo je li stručna praksa na njihovim fakultetima obavezna i kreće li od prve godine. Ivona, kao bivša studentica FESB-a, ispričala je kako na sveučilišnom studiju na njenom fakultetu praksa nije obavezna, dok na stručnom je, te da praksa kreće od treće godine studija. Tino i Kristian, kao studenti Aspire, kažu kako je kod njih praksa bila obavezna već od prve godine studija te je kao obavezni kolegij imaju na svakoj godini.

„Na Aspiri je važnije iskustvo, nego ta ocjena, taj potpis. Tako i je, najbolje iskustvo se stekne kada se nešto dođe vidjeti, osjetiti, iskusiti nešto novo, naučiti.“, kazao je Kristian. On je svaku akademsku godinu izabrao drugu tvrtku za obavljanje stručne prakse iz razloga što se još uvijek traži, još nije siguran kojim dijelom se želi baviti. „Prvu godinu odradio sam u HR Cloudu i to mi je bilo fantastično iskustvo koje mi je otvorilo oči kako to sve izgleda u stvarnosti, u stvarnom poslovnom životu. Tijekom obavljanja stručne prakse stekneš brojne kontakte, partnere, suradnike… ne može ti to nitko obasniti dok sam ne iskusiš, ne doživiš. Drugu godinu studija praksu sam obavljao u tvrtci Lama d.o.o., a treću u FER PROJEKT d.o.o., i mogu reći da svaka godina i svaka tvrtka donese nešto novo, vidiš funkcioniranje iza kulisa i uvijek saznaš nešto što do tada nisi znao, uvijek ima interesantnih stvari. Jednostavno, svaka godina donese nešto novo.“

„Ja sam s praksom krenila nešto ranije nego li je fakultet to od mene zahtjevao iz razloga što sam se još uvijek tražila, nisam znala želim li ostati na ovom fakultetu i želim li se time baviti. Zanimalo me što bih ja to točno trebala u 8 sati radnog vremena. Učenje na fakultetu, projekti – nije to to, ima toliko elemenata koje student može iskustiti tek kada krene na praksu, kada se zaposli. Potrebno je još puno rada i truda van fakultetskog obrazovanja da bi se glatko napravila tranzicija iz studenta u zaposlenika!“, kaže Ivona.

Tino, kao osoba koja je ujedno bila i poslodavac i student na stručnoj praksi, kazao je: „Ako student stručnu praksu radi kako bi nešto novo naučio i vidio, praksa može biti jako korisna. Međutim, ukoliko je odrađuje samo da bi je odradio, stekao potpis ili ocjenu, to po meni nema smisla. Ja u osobi koja je na praksi, kao poslodavac, vidim potencijalnog novog zaposlenika, a nadam se da student u tome vidi priliku da nauči nešto novo i da se, naravno, danas-sutra zaposli. Ja sam Aspiru izabrao baš iz razloga što sam stekao dojam da se ovdje naglasak stavlja na praktičnom, da je jako dobro izbalansirana posvećenost teoriji i praksi, i nisam pogriješio.“

Zaključno, panelisti su se složili kako nije bitno je li stručna praksa plaćena ili ne. „Ja sam u trenutku obavljanja stručne prakse već bila njihov zaposlenik pa bi s emoglo reći da je meni bila plaćena, ali inače nije. Međutim, htjela bi svim kolegama koji se premišljaju oko prakse reći da je to najmanje bitno, doći će vrijeme za plaćeni rad. Stručna praksa je nešto što se ne može opisati riječima. Služi za prikupljanje iskustva, znanja, kontakata s poslodavcima i partnerima. Uz stručnu praksu, volontiranje bih isdvojila kao još jedan super oblik stjecanja iskustva. Svima bih preporučila da idu na stručnu praksu, da izađu iz svoje komfor zone jer će uživati u svojim rezultatima. Ja sam odradila stručnu praksu, volontirala sam i evo gdje me to dovelo. Jako sam zadovoljna na kojem sam putu i veselim se budućnosti!“, kazala je Ivona.

Kristian se nadovezao : „Definitivno bih preporučio svima da isprobaju stručnu praksu, da iskoriste sve što im se pruža. Netko to vidi, netko to cijeni.“

 

Hrvatski