Mislav Malenica: “Autonomni sustav promijenit će svijet: recept kako to iskoristiti”
21. travnja 2022.
Panel “Isplati li se ljetna praksa u IT-u?”
17. svibnja 2022.

Okupili se start-up-ovci u sklopu panela “Faks up your start-up!” na Visokoj školi Aspira

U petak, 22. travnja 2022. godine, Visoka škola Aspira u suradnji s ICT Županijom organizirala je panel raspravu pod nazivom “Faks up your start-up!” Panelisti su bili start-up-ovci proizašli iz StartIT Akademije – Zlatko Kovačić, Slaven Damjanović, Dejan GrepoHrvoje Mihovilović te voditelj samog projekta ICT Županije Damir Brčić. Moderator je bio Aspirin prodekan za organizaciju i razvoj, Mario Buble.

“Poduzetnišvo zahtijeva predanost, iziskuje vrijeme. Ono je način života s kojim treba živjeti 24/7, ono je način pristupa rješavanju problema.” Ovim riječima mogla bi se sumirati glavna poruka panel rasprave članova Digitalne Dalmacije.

Na samom početku panel rasprave, voditelj projekta ICT Županija Damir Brčić rekao je par riječi o samom projektu te mogućnostima koje ICT Županija pruža. Ovaj projekt koji je u tijeku već 6 godina, a pokrenula ga je Splitsko-dalmatinska županija. “Edukacija, mentorstvo, financiranje… Sve što možemo napraviti za vas, napravit ćemo!”, kazao je Damir.

Svi panelisti proizašli su iz StartIT Akademije. Što je to?

StartIT akademija pomaže poduzetnicima u samom začetku njihove ideje, traje osam tjedana, osigurava dvanaest mentora, a sudjelovati može petnaest timova. Zlatko, Slaven, Dejan i Hrvoje bili su jedan on onih koji su se prijavili na ovu akademiju. Ono što je zanimljivo jest da se neki od njih nisu prijavili s idejom koju sada provode, već im je ona došla sama od sebe tijekom ili poslije akademije!

Zlatko je osnivač start-up-a DotYourSpot koji donosi rješenja za ugostiteljske objekte. Ima ih nekoliko:  digitalni cjenik, sistemi za rezervaciju, inventory control sistem te mobilna aplikacija koja bi dala uvid u sve restorane, noćne klubove i ostale zanimljivosti za jednu turističku destinaciju, ali uz sustav obostranog ocjenjivanja uz osobne podatke, čime bi se izbjegla pristranost i otvaranje lažnih profila kao na TripAdvisor-u.

Slaven je priliku vidio u eAgrar-u, sustavu za praćenje stanja u poljoprivredi koji se temelji na meteo postajama, meteorološkim senzorskim uređajima koji prikupljaju podatke s polja, analiziraju se i u konačnici poljoprivredniku daju informacije o mogućoj pojavi bolesti, potrebi za navodnjavanjem, mogućnostima mraza i sl.

“Svaki dan možete učiti nešto novo, ali svaki dan će vas nešto drugo i novo iznenaditi čemu se morate prilagoditi. Ne postoji neko jedinstveno rješenje niti ključ za otključati uspjeh, to je svakodnevni rad. Nije lako, treba jako puno vremena uložiti, ali jednostavno počnete živjeti takav život, uživate u svakom uspjehu koji ste vi sami ostvarili, uživate u rezultatima toga, uživate kada vam se jave kupci s pozitivnim povratnim informacijama, tako da poduzetništvo je sam pristup rješavanju problema.”, kazao je Slaven.

Koji je najčešći problem poduzetnika?

“Najčešći problem poduzetnika jest stvaranje potrebe tamo gdje je nema, odnosno potrebno je ideju pretvoriti u proizvod koji je tražen, a ne za koji mi mislimo da je tražen. Taj problem sam, između ostalih, i sam imao. Odgovor leži u slušanju potrebe kupca, proizvod  je potrebno prilagoditi prema tome i onda pokušati taj proizvod nuditi korisnicima i pokazati im da to što im nudite njima može olakšati život, skratiti potrebno vrijeme za obavljanje nečega, uštedjeti novac.”, kaže Slaven.

Dejan se sa svojim start-up-ovskim iskustvom prvi put susreo tijekom korone kada je osnovao prvu virtualnu tržnicu OPT to go, misleći da će se ljudi time služiti samo ovdje u Dalmaciji, po Braču, Hvaru…Međutim, njegova ideja doživjela je boom, odjednom se voće i povrće prodavalo s jednog kraja Hrvatske na drugi. Sada je to, naravno, u manjoj mjeri nego li je bilo u samom srcu pandemije. S obzirom na to da se već nekakvih 15-ak godina bavi turizmom, tako je i njegov start-up proizašao rješavanjem jednog od problema.

“Najčešće pitanje tijekom ljetne sezone od strane turista je “Gdje je plaža?” pa sam tako došao na ideju o razvoju  Plaja – Beach Finder aplikaciji.”, kaže Dejan. Od prošle sezone do ove digitalizirao je otprilike 50% hrvatske obale, a do sljedeće sezone će, nada se, digitalizirati cijelu obalu. Svoju ideju predstavio je u studenom na sajmu turizma u Londonu. Ta prezentacija rezultirala je zainteresiranošću 12 država za korištenjeove aplikacije već ovu sezonu! Radi se o Maldivima, Španjolskoj, Sudijskoj Arabiji, Tajvanu itd.

Osim Plaja-Beach Findera, Dejan vodi još dva start-up-a: CroCare sustav za hitne službe u hrvatskoj koji već drugu godinu zaredom korsiti Splitsko-dalmatinska županija te TapCard – prve hrvatske digitalne vizitke.

Posljednji panelist, Hrvoje, trideset godina svoga života proveo je kao pomorac, kao kapetan duge plovidbe. U tom svom periodu života nailazio je na određene probleme, pa se nakon pomorstva odlučio na preokret i pokretanje start-up-a. Radi se o Helm Order Monitor uređaju koji koristi prepoznavanje govora za kontroliranje naredbi za kormilarenje koje se izdaju između pilota i kormilara.

“Pokušavamo implementirati visoku tehnologiju u zanimanje koje je jako tradicionalno. Trenutno smo još u fazi istraživanja i razvoja. Ideja se razvija već nekih godinu dana, a sklopili smo i partnerstvo s Fraunhofer institutom iz Njemačke!”, kaže Hrvoje.

Za kraj, izdvojili bismo riječi moderatora Maria: “Postoji more opirućih elemenata za osnivanje vlastite tvrtke, ali sve se može prevladati ako imaš cilj: izraziti kreativnost, biti samostalan, realizirati sam sebe, a profit bi, barem ja osobno, stavio na zadnje mjesto. Smisao poduzetništva jest u samozapošljavanju, biti sam svoj šef, biti kreator, biti predvodnik.”

 

Hrvatski