Jedinstvena poruka – npr. datum upisa na naslovnici
10. srpnja 2017.
Svečanost otvaranja studija Računarstva u Splitu 13.09.
11. rujna 2017.

Otvoreni dan studija Računarstva u Splitu: Kako odabrati računarstvo kao karijeru

Budući studenti upravo sada se nalaze nalaze u situaciji odabira studija koji će ih odrediti u njihovoj poslovnoj karijeri. Kako bi im olakšali u odluci Visoka škola Aspira organizirala je Otvoreni dan novog studija računarstva smjer Programsko inženjerstvo. Cilj studija Računarstva je pružiti priliku studentima da stvaraju i osmišljavaju tehnologiju kako bi oblikovali digitalni svijet oko sebe i bili spremni za poslove budućnosti.

Dojmovi svih sudionika potvrdili su da je organizacija Otvorenog dana bila puni pogodak. „Inspirirajuće je bilo biti okružen s ljudima koji su inovativni i tako dobro upućeni u ono što mene zanima.“  – kazao je budući student Antoni Bonačić Vičić. Trenutni student splitskog FESB-a Stjepan Mamuša dodao je – „Dojmovi su veći nego što sam očekivao, osobito me se dojmio ovaj praktični dio koji nedostaje u klasičnom školstvu. Moram priznati da je ovo sjajan način za privlačenje studenata na studij.

Demonstracije studentskih projekata i zanimljiva predavanja

Atraktivnu prezentaciju projekta oktokoptera vodio je Nino Mijač iz tvrtke Manas, a na kraju je naglasio „Drago nam je da se otvara još jedan smjer koji će dati kvalitetan kadar, mi svakodnevno tražimo i zapošljavamo nove ljude upravo profila koji će Aspira sada educirati.“ Tvrtka Manas sudjelovala je i u kreiranju studijskog programa sa savjetima iz iskustva te neki od njihovih zaposlenika biti će i predavači od ove jeseni u Aspiri.

Svjedoci smo iznimne popularnosti računarstva i prema posljednjim podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje 5 puta je veći interes za upis na studije računarstva nego što je moguće upisati studenata na nacionalnoj razini. U isto vrijeme potreba IT industrije je iznimna i kontinuirano raste, a prema istraživanju Aspire očekivani rast zaposlenih u malim i srednjim IT tvrtkama je 77% u naredne tri godine.

Programsko inženjerstvo zasnovano je na nizu znanja i vještina kako bi studenti bili spremni za sve izazove koji ih čekaju, poput logičkog zaključivanja, algoritamskog razmišljanja, prepoznavanja uzoraka, apstrakcije i rješavanja problema. Napredovanjem kroz studij računarstva na Aspiri studenti će razviti svoje sposobnosti i imati priliku iskoristiti ih u praksi, kako bi bili najbolji.

„Jako je važno da su ljudi vidjeli da je računarstvo vrlo interesantno, i nije „samo neko kodiranje“. Računarstvo omogućuje kontakt s vanjskim svijetom, to je nešto jako živo. Posebnost računarstva je upravo visoka integracija vještina i specijalnih znanja, a to je ono što Aspira nudi svojim studentima Računarstva.“ – pojasnio je voditelj studija dr.sc. Žarko Nožica, prof.v.š.

Hrvatski