Diplomom Aspire do IT karijere – osvoji vrijednu stipendiju za studij Računarstva!
13. rujna 2018.
Dani karijera na Aspiri – najbolji primjer suradnje između fakulteta i poslodavaca
1. ožujka 2019.

Tapko – Aspirin partner u razvoju najmodernijeg studija Računarstva

Visoka škola Aspira svoj studij Računarstva – smjer Programsko inženjerstvo osmislila je i provodi u suradnji s vodećim domaćim i inozemnim poslodavcima iz IT industrije. Jedan od njih je i hrvatsko-njemačka tvrtka Tapko Technologies, koja istražuje, razvija i proizvodi KNX komponente za vodeća svjetska poduzeća na području automatizacije zgrada. Imali smo priliku razgovarati s jednim od čelnih ljudi tvrtke, inženjerom Petrom Tomićem, koji nam je pojasnio razvojni put tvrtke i njene planove za budućnost.

Gospodine Tomiću kako ste došli na ideju o osnivanju tvrtke Tapko? Možete li nam pobliže objasniti čime se ona bavi?

Karijeru sam započeo u poznatoj IT tvrtki – Siemens u Regensburgu (Njemačka), točnije u njihovoj tvornici koja se bavila proizvodnjom elektroinstalacijske opreme. Imao sam sreće jer sam prvo iskustvo stekao u novoosnovanom odjelu, koji se bavio razvojem novog sustava za upravljanje inteligentnim zgradama koji se tada zvao EIB, a danas se zove KNX.

Skupljao sam iskustvo i nakon deset godina rada odlučio sam se za samostalnu karijeru. Napustio sam Siemens s kolegom Klausom Adlerom i osnovali smo Tapko Technologies. Sve ostalo je povijest! Tapko je kroz godine rastao i širio svoje poslovanje, a danas se bavi razvojem i prodajom proizvoda za inteligentne zgrade na bazi KNX komunikacijskog sustava. No, ipak najponosniji sam na činjenicu da u Splitu imamo dio tvrtke koji se bavi proizvodnjom elektroničkih uređaja.

Kako ste organizirali svoje poslovanje budući da radite na više lokacija?

Tapko je multikulturna tvrtka koja trenutno posluje na tri lokacije, u Njemačkoj, Hrvatskoj i Francuskoj, a u planu je širenje poslovanja u Englesku. Naši djelatnici dolaze iz različitih dijelova svijeta, no svi govore univerzalnim jezikom IT industrije. Svaka od pojedinih lokacija ima svoju specijalnu oblast djelovanje i specifično organizirano poslovanje.

Koji su Vaši planovi za budućnost? Planirate li proširiti poslovanje i na druge zemlje?

Poslovi vezani za IT industriju kriju veliki potencijal za konstantan rast i razvoj, pa Tapko u skladu s tim stalno širi svoje poslovanje. Kao što sam spomenuo, u planu nam je proširiti se na englesko tržište. Tamo su strukture tržišta različite tako da je neophodno imati lokalnu bazu.

Njemačke tvrtke popularne su za brojne IT stručnjake iz cijelog svijeta.  Koje karakteristike tražite kod budućih djelatnika? Koje vještine i znanja trebaju razvijati kako bi postali konkurentniji na tržištu rada?

Najvažnija je stvarna zainteresiranost za zvanje IT stručnjaka. Od mladih inženjera koji dolaze raditi kod nas očekujem da nakon završetka fakultetskog obrazovanje ne prestanu učiti i napredovati, nego da budu otvoreni za nove ideje i izazove. Što se tiče stručnih znanja, poželjno je da posjeduju osnovne komunikacijske vještine i poznaju programske jezike. Minimum je poznavanje programskog jezika C, što mnogi zanemaruju. Važno je i stjecanje radnih navika i rutine, i to još za vrijeme studentske prakse.

Što mislite o razvoju IT industrije u Hrvatskoj?

IT industrija je najbrže rastuća gospodarska grana u Hrvatskoj, no za ispunjenje njenog punog potencijala potrebno je uložiti puno sredstva i energije. Hrvatskim tvrtkama potrebno je otvoriti strano tržište, ukinuti administrativne barijere i ubrzati proces digitalizacije. To nije jednostavan korak za mala i srednja poduzeća kao što je Tapko. Takav korak mora biti usklađen i s visokim školama koje će školovati kvalitetan kadar i omogućiti napredak IT kompanija.

Od osnutka studija Računarstva partner ste Visoke škole Aspira. Što biste poručili njenim studentima?

Odlučili ste se za studij Računarstva, jedno od najatraktivnijih zanimanja današnjice i osnovu budućnosti. Učite i budite uporni! Ukoliko želite utjecati na budućnost i mijenjati je, morate se u potpunosti posvetiti ovoj tematici, dobre ocjene nisu dovoljne. To razlikuje one koji formiraju budućnost od onih koji je samo prate!

Hrvatski