Treću godinu u nizu održan uspješan LOL turnir na Aspiri
20. svibnja 2024.
OTVORENI DAN STUDIJA RAČUNARSTVA
12. lipnja 2024.

ASPIRINI STUDENTI SUDJELOVALI SU NA BLOCKSPLIT KONFERENCIJI

Studenti 1. i 2. godine Aspirinog studijskog programa računarstva sudjelovali su na BlockSplit konferenciji u Splitu. Vratili su se puni dojmova i izdvojili su najzanimljivije dijelove ovogodišnje konferencije.

”Why Croatia Is Becoming the Place to Register a Crypto Business in the EU”

Konferencija je raspravljala o ključnim faktorima koji Hrvatsku čine atraktivnom za kripto poslovanje u EU: zakonodavnom okviru, dostupnosti informacija i jednostavnom pristupu za startupove.

Govornik Danny Santo pohvalio je progresivno zakonodavno okruženje Hrvatske koje nudi solidnu osnovu za kripto poslovanje, uključujući jasne propise o digitalnoj imovini, transparentne porezne politike i poticaje za inovacije. Raspravljalo se i o visokoj dostupnosti informacija o regulatornim i operativnim aspektima kripto poslovanja u Hrvatskoj, što smanjuje nesigurnost za nova poduzeća.

”Privacy and Property: What Is Privacy in a Digital Age?”

Konferencija je raspravljala o evoluciji privatnosti u digitalnom svijetu, obuhvativši smanjenu brigu za online privatnost, potencijal AI-a, ulogu blockchain tehnologije te inovativne pristupe poput smart contracts i zero-knowledge proofs.

Glen Wayl je istaknuo kako je briga za online privatnost smanjena u usporedbi sa stvarnim životom, što ima duboke implikacije na upravljanje osobnim podacima. Digitalne interakcije normalizirale su narušavanje privatnosti, uzrokujući gubitak osobne autonomije i identiteta.

AI je predstavljen kao rješenje za probleme privatnosti, s naglaskom na automatske identifikatore i prilagodljive postavke privatnosti koje se prilagođavaju ponašanju korisnika.

Sam Richards je raspravljao o blockchain tehnologiji koja osigurava integritet podataka i transparentnost, ali nedostaje joj povjerljivost u situacijama koje zahtijevaju zaštitu privatnosti, poput glasanja. Pametni ugovori automatiziraju sporazume bez posrednika, a ZKP omogućuju dokazivanje izjava bez otkrivanja dodatnih informacija.

Audrey Tang, tajvanski digitalni ministar, spomenuo je ID-wallets i Web3 tehnologiju koja omogućuje sudjelovanje u digitalnim aktivnostima bez prekomjernog otkrivanja informacija, dajući korisnicima kontrolu nad njihovim osobnim podacima. Web3 osnažuje korisnike u upravljanju digitalnim identitetima na siguran način.

”DAOs and Dramas”

Na konferenciji je Doo Wan Nam izložio kompleksnost decentraliziranih autonomnih organizacija (DAO) te izazove i prilike koje donose. Spomenuo je pozitivne i negativne aspekte “drame” povezane s DAO-ima te kako njegova tvrtka StableLab pomaže u upravljanju i postavljanju DAO-a.

DAO-vi su često ispunjeni dramatičnim situacijama, od sukoba unutar zajednice do tehničkih izazova. Decentralizirana priroda DAO-a, gdje svi članovi imaju pravo glasa, može dovesti do nesuglasica, ali upravo to ih čini jedinstvenima.

Nam je istaknuo negativne aspekte DAO-a, uključujući teškoće u postizanju konsenzusa, što može usporiti odlučivanje. Nedostatak centraliziranog autoriteta otežava brzo rješavanje sukoba i problema. Tehnički izazovi i sigurnosni rizici povezani s blockchain tehnologijom također predstavljaju značajne prepreke za stabilnost i učinkovitost DAO-a.

Unatoč nedostacima, DAO-vi su najmanje testiran oblik upravljanja, što znači da postoji ogroman potencijal za rast i poboljšanje kako se budu dalje razvijali i usavršavali.

Hrvatski